HI-WI drawing RENE ODE
Ode voor René Ode
in het Hof van Ootje voor de oude theaterbus van oom René in het kleine dorpje Den Andel. Op een zeer bijzondere plaats in Nederland. René kende veel bijzondere mensen waaronder mijn voormalig docent/ collega kunstenaar Willen de Ridder, die misschien meer bekend staat als "De verhalenverteller” Maar in de Hippie jaren was hij samen met de bekende televisieman Wim T. Schippers (Denk aan Barend Servet, Van Oekel, de stem van Kermit de kikker of Ernie) belangrijke Fluxuskunstenaars van Nederland.
De HI-WI drawing "René Ode" maakt voor mij een zeer bijzonder verhaal open.
Een terugkeer naar mijn verleden en de zoektocht van eigenlijk iedereen naar werkelijke liefde.
Terwijl ik in de stukken van afgelopen maanden regelmatig " de wildernis ” tegen kwam, dacht ik even aan het volgende:
Mijn tocht naar Den Andel op 2 maart 2019 was ook een tocht door de wildernis, maar dan ook echt letterlijk en figuurlijk.
En tegelijkertijd ook heel erg bijzonder.
Vaak leg ik mensen uit dat iedere HI-WI drawing een heel bijzonder verhaal kan vertellen. Deze HI-WI drawing doet dat zeker ook. Het gaat over mijn oom die ooit eens een klein stukje weiland had gekocht en daar een hele bijzondere tuin was begonnen die hij het Hof van Ootje had genoemd.
De tuin van René Ode
In het Groningse Hogeland, in het plaatsje Den Andel, ligt verscholen achter huizen en bosschages de tuin van René Ode. Toch is de tuin gemakkelijk te vinden daar de ingang vanaf de Hoofdstraat duidelijk is gemarkeerd. Ook wordt hij vermeld in de Open Tuinengids van Groningen: "Het Tuinpad Op".
Bij de entree valt het direct op: dit is geen gewone tuin. Het is een tuin waarop het vaak misplaatste woord 'uniek' van toepassing is.
Het is geen siertuin, geen milieutuin, geen wilde plantentuin. Het is van alles wat, met de nadruk op milieu- en wilde plantentuin. De tuin is altijd een bezoek waard. Vanaf april tot laat in de herfst staat hij in bloei, iets dat weinig voorkomt in wilde plantentuinen.
Het aantal soorten is ook verbazingwekkend hoog. Ik herinner me dat Hein Koningen me na afloop van een bezoek zei: "Het aantal soorten per vierkante meter en hoe ze bij elkaar staan, dat kan eigenlijk niet, Maar toch staan ze er.
"René krijgt jaarlijks veel bezoekers.
Menig bezoeker is onder de indruk van zo’n tuin en zou zoiets graag achter zijn huis aanleggen.
Omdat René geen tuinen aanlegt voor derden en het moeilijk blijkt om beginnende tuinierders uit te leggen hoe en waarom zijn tuin nu is zoals hij is wil ik proberen in 'twee artikelen (deel 2 verschijnt in het winternummer van Oase) zo goed mogelijk de ontwikkeling van deze tuin te beschrijven.
Het begin
In 1979 kocht René een stuk grond in Den Andel van 3 are. Het was een verwaarloosde oude moestuin met een geitenhok en een sloot dichtgegroeid met riet, Om een plekje voor zichzelf te hebben begon bij met het bouwen van een hutje. Hiertoe groef bij een enorme kuil, waarin hij zijn hutje plaatste. Al gauw kwam bij erachter dat het plaatsen van een hutje in een kuil in het Groningse land problemen met zich meebrengt. Zodoende groef hij een ontwateringskanaal om de boel droog te houden. Het hutje staat er nog steeds maar wordt niet meer bewoond, het wordt nu ingericht als een 'grotto', er rest nog een klein hoekje waar een tafel en een stoel staan. Vanuit zijn hutje begon René met het avontuur dat tuinieren heet.
Creëren vanuit chaos.
René kan uitgaande van kale grond geen ontwerp maken. Daarom creëert hij eerst chaos, om van daaruit de details uit te gaan werken. Of zoals bij bet zelf graag beschrijft: als een schilder die eerst de lijnen uitzet en daarna de details uitwerkt. De eerste opzet van de tuin was een plaats te scheppen met veeI eetbare, geneeskrachtige en bedreigde wilde plantensoorten. Dit laatste veranderde al snel in 'alle' wilde plantensoorten.
Al doende wilde René uitzoeken welke planten het op de Groningse klei zouden doen. Hij hoopte dat zijn tuin een inspiratiebron zou worden voor het natuurbeheer en voor andere tuinen.
Eerst experimenteren, dan lezen
De tuin werd in twee helften verdeeld.
Op de ene helft experimenteerde bij met eetbare planten, daarbij geïnspireerd door de Japanse filosoof Fukuoka, Dit hield grofweg in: het verbouwen van groenten en granen zonder de grond om te ploegen en onkruid te wieden.
Er stond daar o.a. tarwe, luceme, Japanse kool en kraailook.
Het andere deel ging bij verschralen. René had al eerder getuinierd en daarbij veel ervaring opgedaan met zelfbedachte verschralingsmethoden. Hij is puur autodidact. Eerst zoekt hij het uit en dan leest hij wat anderen erover te vertellen hebben
(vooral van "Natuurtuinen en –parken" van Ger Londo heeft hij veel geleerd). Een deel van de tuin verschraalde bij met aangevoerd zand en de rest met grond die vrijkwam uit zijn woonkuil. Deels verwerkte hij die grond ook tot heuvels. In deze heuvels verwerkte hij veel stenen en hout.
In de tijd dat bij hiermee bezig was legde hij iets verderop in bet dorp samen met Frans Zwitser een heemparkje aan. Hier werd meer naar de regels van bet heemtuinieren gewerkt, maar bleef de techniek van het verschralen René 's werkwijze.
In deze tijd ontmoette hij Rob Leopold van Cruydt-hoeck die hem geestdriftig van adviezen, planten en zaden voorzag.
De periode met het heemparkje was erg belangrijk voor René daar hij hier vele nieuwe ervaringen opdeed die hij in zijn eigen tuin verder ontwikkelde.
Verschralingstechnieken.
In zijn tuin gaat René niet uitputtend de grond zitten wortelvrij maken van kweek, brandnetels of wat dan ook.
Nee, hij past zijn verschralingstechnieken toe. Kruipende boterbloem trekt bij weg aan gezien deze een voor andere planten groei remmende werking heeft. De rest maait hij regelmatig af, indien nodig wei vier keer per jaar.
Bij het maaien betreedt hij zo min mogelijk de grond, onder zijn knieën heeft hij twee plankjes.
Hij maait namelijk op zijn knieën met een handzeisje. Het maaisel harkt hij krachtig uit om zodoende de viltige laag, gevormd door grassen en mossen, tegelijkertijd zoveel mogelijk te doorbreken. ZO krijgen de in de grond aanwezige zadem eem lams te loe,em. De brandnetels was hij na een maairegiem van anderhalf jaar al kwijt, bij kweek duurde dit langer maar ook deze werd op den duur door andere soorten verdrongen. Er voor in de plaats kwamen hier o.a. beedooievaarsbek, dagkoekoeksboem, teunisbloem, kraailook, damastbloem, teunisbloem, vijfdelig kaasjeskruid, knikkend nagelkruid, valeriaan, donkere ooievaarsbek, knoopkruid, wilde peen en barbarakruid. Dit laatste is een pionier op de open grond en was daarom ook alweer snel vertrokken.
Maaien en afvoeren is ook een goede methode om voedingsstoffen uit de bodem af te voeren. Hiervoor maakt hij gebruik van hoogopgaande planten. Deze maait hij twee keer per jaar af.
Al vrij snel zie je dan dat deze planten minder hoog worden en er zich andere planten tussen gaan vestigen o.a. nachtsilene, knolsteenbreek, pinksterboemen en de echte koekoeksbloem.
Omvorming
van de moestuin.
Het deel van de tuin waar de oude moestuin had gelegen en waar hij met zijn eetbare planten had geëxperimenteerd ging hij na zo'n vier jaar verschralen.
Het stond ondertussen vol met Japanse klaver, smeerwortel, roomse kervel, kraailook, boerenwormkruid en dagkoekoeksbloern. In de loop van de tijd vestigden zich hier o.a. vijfdelig kaasjeskruid, heemst, dubbelkelk, hemeIsleutel, grote bevernel, echte guldenroede, moerasandoom, beemdooievaarsbek en beemdkroon. Dit deel van de tuin is altijd rijker gebleven dan de rest, ondanks het verschralen. Dit komt voornamelijk omdat de grond hier veel kleiiger is dan elders in de tuin.
Maaisel op brandnetels.
Het maaisel uit de tuin deponeerde René op beschaduwde plaatsen bovenop brandnetels en ander onkruid.
Dit verteerde tot pure zwarte humus.
Daar waar hij dit heeft gedaan gedraagt de tuin zich nog steeds voedselrijk.
Je vindt daar o.a. de volgende soorten: adderwortel, gewone kervel, heksenkruid, lieve-vrouwe-bedstro, daglelie, aronskelk, kruizemunt (niet weg te krijgen), bergknautia, schorseneer en heemst.
Dakbegroeiing
Ook op het dak van René 's hutje groeiden allerlei planten. Het dak was geconstrueerd uit hout en plastic en werd afgedekt met turven.
Er groeien voornamelijk sedum- en saxifragasoorten, havikskruiden, muurleeuwebek en bekertjesmos.
In de turven overwinterden honderden hommels.
Hoe krijg je een gevarieerde tuin?
Naast het verschralen paste René ook nog andere methoden toe om tot een gevarieerde tuin te komen:
- Hij dekte de grond af met zwart landbouwplastic. De zijkanten moeten goed in de grond gestopt worden zodat de grond droog en donker blijft, Dan steek je er een paar gaten in en plant je daarin de planten naar je keuze. De ruimte om de plant heen dek je af met rond uit de ondergrond die vrij is van onkruiden. Voor hij de grand afdekt strooit René vaak graan en linzen rond. Hier komen muizen op af die de hele grond loswoelen. Na een jaar haalt hij het weg en zaait hij akkeronkruiden in, bloei verzekerd.
(Het keren van de grond, d.w.z. rijke grond omlaag, arme grond naar de oppervlakte ( zie: Londo)
- Hij maakt ondiepe bodems door over een golvende bodemoppervlakte een laag plastic te leggen en deze te bedekken met een laag aarde. Deze grond zal snel uitdrogen en biedt aan lage, droogminnende soorten een standplaats. Op sommige plaatsen maakt hij dan weer gaten in het plastic om daar soorten te planten die meer voedsel eisen, b.v. kattedoom of lavendel.
- Ondiepe bodems maakt hij ook door houten scheven naast en op elkaar te plaatsen. De open ruimten vult hij aan met de gewenste grondsoort. Wanneer je een noordhelling zo bedekt met hout zal het verteerde hout zich aan de voet ophopen. Dit werkt als een spons; op dergelijke vochtige plaatsen doen goudveil en pinksterbloem het goed.
- Houtschijven heeft hij ook gestapeld b.v. als erfafscheiding met open ruimte. De open ruimtes worden opgevuld met mos en maaisel. Op den duur zaaien zich hier allerlei soorten uit. Zoals sedums, thalictrum, veldbiezen. Ook paddestoelen doen het hier uitstekend.
- Het maaisel deponeert hij op beschduwde stukken met een ruige begroeiing. Na een jaar is de grond mooi zwart en rul, na wat bijharken is hij gereed om ingezaaid en beplant te worden. Het maaisel kun je ook laten liggen zodat het verteert. Dit inplanten met bosmuur (eetbare plant) Deze vormt een gesloten dek. Hiertussen plaats je dan hoogopgaande soorten als monnikskap, engelwortel, beemdooivaarsbek etc.
In 1986 kocht René het aanpalende weiland en vergrootte zo zijn tuinoppervlak Mel 17 are.
De door René bedachte en uitgeprobeerde methoden werden hier verder verfijnd.
(Maar daarover een volgende keer meer.)
Een artikel uit het tijdschrift Oase.
Over het tijdschrift
Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 viermaal per jaar, Steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen.
Ode for René Ode
in the Hof van Ootje in front of the old theater bus of uncle René in the small village of Den Andel. At a very special place in the Netherlands. René knew a lot of special people including my former teacher / colleague artist Willen de Ridder, who is perhaps more known as "The storyteller" But in the Hippie years he was together with the famous television man Wim T. Schippers (Think of Barend Servet, Van Oekel , the voice of Kermit the frog or Ernie) important Fluxus artists of the Netherlands.
The HI-WI drawing "René Ode" opens a very special story for me.
A return to my past and the search of everyone for real love.
While I regularly came across "the wilderness" in the documents from the past months, I thought about the following:
My trip to Den Andel on 2 March 2019 was also a trip through the wilderness, but then also literally and figuratively.
And at the same time very special.
I often explain to people that every HI-WI drawing can tell a very special story. This HI-WI drawing certainly does that too. It is about my uncle who once bought a small piece of pasture and started a very special garden there, which he had called Hof van Ootje.
René Ode's garden
In the Groningse Hogeland, in the town of Den Andel, the garden of René Ode is hidden behind houses and groves. However, the garden is easy to find as the entrance from the Hoofdstraat is clearly marked. He is also mentioned in the Open Garden Guide of Groningen: "The Garden Path Op".
At the entrance it is immediately noticeable: this is no ordinary garden. It is a garden to which the often inappropriate word 'unique' applies. It is no ornamental garden, no environmental garden, no wild botanical garden. It is everything, with an emphasis on environmental and wild botanical gardens. The garden is always worth a visit. It is in bloom from April to late fall, something that is rare in wild plant gardens. The number of species is also surprisingly high. I remember that Hein Koningen told me after a visit: "The number of species per square meter and how they stand together, that is actually impossible, but they are still there. "René receives many visitors every year. Many a visitor is impressed by such a garden and would like to install something like this behind his house. Because René does not lay gardens for third parties and it appears to be difficult for novice gardeners to explain how and why his garden is the way he is, I want to try in 'two articles (part 2 appears in Oase's winter issue) the development of describe this garden.
The beginning
In 1979, René bought a piece of land in Den Andel of 3 acres. It was a neglected old vegetable garden with a goat hutch and a ditch overgrown with reeds. To have a place for itself began with building a hut.
For this purpose he dug at a huge hole in which he placed his hut. It soon became apparent that placing a hut in a pit in the Groningen country entails problems. In this way he dug a drainage channel to keep things dry.
The hut is still there but is no longer inhabited, it is now arranged as a 'grotto', there is still a small corner with a table and a chair. From his cabin, René started the adventure called gardening.
Creating from chaos.
né cannot make a design based on bare ground. That is why he first creates chaos, to work out the details from there. Or as with bet likes to describe: as a painter who first plotted the lines and then worked out the details. The initial design of the garden was to create a place with livable, medicinal and endangered wild plant species. The latter soon changed to 'all' wild plant species.
In the process, René wanted to find out which plants would grow on the Groningen clay. He hoped that his garden would become a source of inspiration for nature management and for other gardens.
Experiment first, then read
The garden was divided into two halves.
Half of them experimented with edible plants, inspired by the Japanese philosopher Fukuoka. This involved roughly: growing vegetables and grains without plowing the soil and weeding.
There was wheat, luceme, Japanese cabbage and crow look, among other things.
The other part went with shrinking. René had gardened before and gained a lot of experience with self-invented impaling methods. He is purely self-taught. First he finds out and then he reads what others have to say about it
(He learned a lot from Ger Londo "Nature Gardens and Parks"). Part of the garden was poor with supplied sand and the rest with soil that was released from its home pit. He also partly processed that soil into hills. He processed a lot of stones and wood in these hills.
During the time he was working on this, he built a small heem park a little further in the village with Frans zwitzer. More work was done here on the rules of home gardening, but the technique of impoverishing René 's working method remained.
During this time he met Rob Leopold from Cruydt-hoeck who enthusiastically provided him with advice, plants and seeds.
The period with the heempark was very important for René as he had many new experiences here that he further developed in his own garden.
Shrink techniques
In his garden, René does not sit exhaustively on the ground to make carrots, nettles or whatever.
No, he applies his shrink techniques. Creeping buttercup attracts because it has a growth-inhibiting effect on other plants. He mows the rest regularly, if necessary four times a year.
While mowing, he gets as little as possible into the ground, he has two planks under his knees.
He mows on his knees with a hand shovel. He forces the grass remnants with force to at the same time break through the greasy layer formed by grasses and mosses. Thus the zazem that exists in the ground will take the lamb away, em. He had already lost the nettles after a mowing time of eighteen months, this took longer for breeding but this was eventually displaced by other species. They were replaced by, among other things, the yolk stew, day cuckoo, evening primrose, crow-look, damask flour, evening primrose, five-part mallow, nodding verbena, valerian, dark stork, knotweed, wild carrot and barbarian herb. The latter is a pioneer in the open field and therefore quickly left again.
Mowing and removal is also a good method for removing nutrients from the soil.
For this he uses high rising plants. He mows this twice a year.
You will soon see that these plants are becoming shorter and that other plants will be established, such as night silene, tuber limb, Pentecost and the real cuckoo flower.
Transformation
of the vegetable garden.
After about four years, the part of the garden where the old vegetable garden had been located and where he had experimented with his edible plants began to shrink.
In the meantime, it was full of Japanese clover, comfrey, creamy chervil, crow cook, tansy and day cuckoo flower. In the course of time, five-part cheese herb, marshmallow, double milk, heme key, large beaver's fast, genuine goldenrod, marsh sands, marshmallows and marshmallow settled here. This part of the garden has always remained richer than the rest, despite the shrinking. This is mainly because the soil here is much smaller than elsewhere in the garden.
Cuttings on nettles.
René deposited the cuttings from the garden in shaded areas on top of nettles and other weeds.
This digested to pure black humus.
Where he has done this, the garden still behaves rich in nutrients.
There you will find the following species, among others: viper root, common chervil, witch's herb, lady-bed straw, day lily, arum, currant mint (not to be deleted), mountain knautia, salsify and marshmallow.
Roof vegetation All sorts of plants also grew on the roof of René 's cabin. The roof was constructed from wood and plastic and was covered with peat.
There are mainly sedum and saxifraga species, hawk herbs, wall snapdragon and cup moss.
Hundreds of bumblebees hibernated in the turves.
How do you get a varied garden?
In addition to shrinking, René also applied other methods to achieve a varied garden:
- He covered the ground with black agricultural plastic. The sides must be properly inserted into the soil so that the soil remains dry and dark. Then you insert a few holes in it and plant the plants of your choice therein. Cover the space around the plant with weeds free from the substrate. Before he covers the grand, René often scatters grain and lentils. This is where mice come in that devour the entire ground. After a year he removes it and sows field weeds, assured flowering.
(Turning the ground, i.e. rich soil down, poor soil to the surface (see: Londo)
- He makes shallow soils by laying a layer of plastic over a wavy bottom surface and covering it with a layer of soil. This soil will dry out quickly and offers a place for low, dry loving species. In some places, he then makes holes in the plastic again to plant species that require more food, e.g. cat doom or lavender.
- He also makes shallow bottoms by placing wooden shanks next to and on top of each other. He supplements the open spaces with the desired soil type. When you cover a northern slope with wood like this, the digested wood will accumulate at the base. This works like a sponge; Goldveil and Pentecostal flower do well in such damp places.
- He has also stacked wood discs e.g. as a property boundary with open space. The open spaces are filled with moss and cuttings. In the long run, all sorts of seeds will spread here. Such as sedums, thalictrum, field piping. Mushrooms also do very well here.
- He deposits the clippings on shaded areas with rough vegetation. After a year, the soil is beautifully black and loose, and after some raking it is ready to be sown and planted. You can also leave the cuttings to digest. Plant this with forest wall (edible plant). This forms a closed deck. In between you place high-altitude species such as the canopy, angelica root, beak-yaw pelvis, etc.
In 1986, René bought the adjacent meadow and thus enlarged his garden area Mel 17 are.
The methods devised and tried out by René were further refined here.
(But more about that next time.)
An article from the magazine Oase.
About the magazine
The Oase magazine has been published four times a year since 1991, always at the start of a new season. Oase offers space to all friends of natural gardens, parks and gardens to share their knowledge and experiences with others.
Opstand in Den Andel
https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/opstand-in-den-andel
Opstand in Den Andel
Auteur: Emmy Wagenaar Hummelinck
Onlangs overleed de eerste hippie die neerstreek in Den Andel.
Herinneringen komen boven en een paginagroot artikel uit De Telegraaf van 8 oktober 1976 wordt opgediept.
Het dorp kwam in opstand tegen de hippies en hun leefstijl.
Uprising in Den Andel
Author: Emmy Wagenaar Hummelinck
Recently the first hippie died in Den Andel.
Memories come to mind and a full-page article from De Telegraaf of 8 October 1976 is published.
The village rebelled against the hippies and their lifestyle.
De Oude Dijk in Den Andel, 1974. - Foto: M.A. Douma, www.beeldbankgroningen.nl (818-2444)
The Oude Dijk in Den Andel, 1974. - Photo: M.A. Douma, www.beeldbankgroningen.nl (818-2444)
VOOR
Den Andel was in de jaren zestig een bloeiend dorp. Er waren twee kerken, twee scholen - veel kinderen - en een groot aantal winkels: een slagerij, melkboer, groenteboer, vier bakkers, een wasserij, schoenenwinkel, kapsalon, kroeg, Winkel van Sinkel, manufacturenwinkel, postkantoor, cafetaria en later een supermarkt. Van oudsher is het een dorp van landarbeiders, maar ook bij conservenfabriek Wilco (nu Rixona) vonden velen werk. De meesten werkten bij de boer, maar door de mechanisatie was er steeds minder personeel nodig. Een Andelster zegt: “In 1966 hadden ze wel vier of vijf arbeiders, maar toen mijn man bij zijn boer wegging, in 1977, bleef en nog maar één over.” Het dorp liep leeg. Oudere mensen stierven of gingen naar het bejaardentehuis, de jongeren trokken naar de stad om daar werk te vinden. De één na de andere winkel verdween. “Het was wel een arm dorp, maar geef mij die goede ouwe tijd maar weer, de jaren 60–70. Ja, waarom? Het was wel een zware tijd, maar als je een weekloontje had, dan kon je ook nog wat overhouden en dat legde je aan de kant. Er was wel minder luxe maar we waren ook allemaal veel gauwer tevreden. Den Andel was een gezellig dorp, het dorp was één, de mensen waren één, we konden alles organiseren. We hadden Den Andel in Vieren (wedstrijden tussen vier delen van het dorp) met een slotfeest. braderieën, een oogstfeest, Oranjefeesten met optochten. Dat waren de gloriejaren van Den Andel.” Het dorp was netjes, iedereen had een moestuintje en een grasveldje. “Het was een voorbeeldige wijk hierzood!” vult een ander aan. Totdat zij hier kwamen.
IN FRONT OF
Den Andel was a thriving village in the sixties. There were two churches, two schools - many children - and a large number of shops: a butcher, milkman, greengrocer, four bakers, a laundry, shoe store, hairdresser, pub, Winkel van Sinkel, factory shop, post office, cafeteria and later a supermarket. Traditionally it is a village of farm workers, but many also found work at the Wilco cannery (now Rixona). Most of them worked for the farmer, but the mechanization meant that fewer and fewer staff were needed. An Andel star says: "They had four or five workers in 1966, but when my husband left his farmer, in 1977, only one remained." Older people died or went to the retirement home, the young people went to the city to find work there. The one after the other store disappeared. “It was a poor village, but give me the good old days, the 60s and 70s. Yes why? It was a tough time, but if you had a week's wage, then you could still have something left over and you put that aside. There was less luxury but we were all much sooner satisfied. Den Andel was a pleasant village, the village was one, the people were one, we could organize everything. We had Den Andel in Vieren (competitions between four parts of the village) with a closing party. fairs, a harvest festival, orange parties with parades. Those were the glory years of Den Andel. ”The village was neat, everyone had a vegetable garden and a lawn. "It was an exemplary neighborhood here!" Adds another. Until they came here.
De eerste hippies in Den Andel. - Foto: Frits van Goens (De Telegraaf) TIJDENS In de jaren zeventig zochten mensen vanuit de drukke stad de rust van het platteland. De meesten pasten zich aan bij de plek waar zij neerstreken. Jeroen de Koning kocht een huisje aan de Oude Dijk, maar hij wilde hier in en van de natuur leven. Zijn vriend René Odé woonde eerst bij hem in huis, maar groef, tot ongenoegen van het hele dorp, naast de school een gat in de grond, bouwde er een hut bovenop en ging erin wonen. En er kwamen er meer. Ze zaaiden onkruiden om van te leven. “Distels en brandnetels, alles lieten ze maar groeien! En alles waaide over naar anderman z’n tuin, het was een chaos!” Praten hielp niet, de hippies wilden zich niet aanpassen en wilden leven zoals ze zelf wilden. Behulpzame dorpelingen staken de handen uit de mouwen om ze te helpen de tuintjes op te ruimen maar dat mocht niet
The first hippies in Den Andel. - Photo: Frits van Goens (De Telegraaf) DURING In the 1970s people from the busy city sought the tranquility of the countryside. Most adapted to the place where they landed. Jeroen de Koning bought a house on the Oude Dijk, but he wanted to live here and in nature. His friend René Odé first lived with him in his house, but to the displeasure of the whole village, he dug a hole in the ground next to the school, built a hut on top of it and went to live in it. And there were more. They sowed weeds to live on. “Thistles and nettles, they just let everything grow! And everything blew over to other people's garden, it was chaos! ”Talking didn't help, the hippies didn't want to adapt and wanted to live the way they wanted. Helpful villagers raised their hands to help them tidy up the gardens, but that was not allowed.
Stichting DE OASE
over: "Het Hof van Ootje" in 1996
www.stichtingoase.nl/doc/pdf/1996_herfst_de-tuin-van-rene-ode.pdf
Terwijl ik in de stukken van afgelopen maanden regelmatig lees over " de wildernis ”, was mijn tocht naar Den Andel op 2 maart 2019 ook een tocht door de wildernis, maar dan ook echt letterlijk en figuurlijk. Maar tegelijkertijd natuurlijk ook heel erg bijzonder.
While I regularly read about "the wilderness" in the documents of recent months, my trip to Den Andel on 2 March 2019 was also a trip through the wilderness, but then also literally and figuratively, but at the same time, of course, very special.
EVEN EEN KLEINE TERUGBLIK NAAR HEEL LANG GELEDEN EN IK GING TERUG NAAR MIJN OPA EN OMA AAN DE KANT VAN MIJN MOEDER. OP DEZE FOTO MIJN OPA MET DE 2 JONGSTE KINDEREN. AAN ZIJN RECHTER KANT RENE EN AAN ZIJN LINKER KANT YVONNE
HERE JUST A LITTLE LOOK BACK OF A VERY LONG TIME AGO AND I WENT BACK TO MY GRANDPARENTS ON MY MOTHER'S SIDE. ON THIS PHOTO MY GRANDPA WITH THE 2 YOUNGEST CHILDREN. ON HIS RIGHT SIDE RENE AND ON HIS LEFT SIDE YVONNE
Mijn opa Ode met Rene en Yvonne
My grandfather Ode with Rene and Yvonne
Mijn opa werkte vlak na de tweedewereld oorlog in het behangersvak. Hier een foto van het behangersbedrijf waar mijn opa in werkte. Helemaal aan de linkerkant zoals je de foto hier ziet, staat mijn opa. Zijn beide kinderen Rene en Yvonne (nakomelingetjes, maar dus ook een oom en tante) hebben beiden ook in het bedrijf gewerkt.
My grandfather worked in the wallpaper business shortly after the Second World War. Here a photo of the wallpaper company my grandfather worked for. All the way on the left as you see the picture here, is my grandfather. His two children Rene and Yvonne (young offspring, but also an uncle and aunt) both also worked in the company.
Mijn oma Host - Ode groeide op in Amsterdam en komt uit een familie van een van de eerste fotografen. Op de foto werd het uithangbord van foto Holst opgehangen. Dit was een bijzonder gebeurtenis war veel mensen bij aanwezig waren.
My grandmother Host - Ode grew up in Amsterdam and comes from a family of one of the first photographers. On the photo the signboard of photo Holst was hung up. This was a special event with many people attending.
DE OUDERE DOCHTERS, WAARONDER MIJN MOEDER
THE OLDER DAUGHTERS, INCLUDING MY MOTHER
De eerste 3 kinderen van mijn oma en opa, waren 3 dochters waaronder als oudste mijn moeder. Op de foto van links naar rechts: Mijn moeder Lidy, mijn tante Ingrid en mijn tante Nelly
Rene was het jongste broertje van mijn moeder
The first 3 children of my grandmother and grandfather were 3 daughters, including my mother as the oldest. On the photo from left to right: My mother Lidy, my aunt Ingrid and my aunt Nelly
Rene was my mother's youngest brother
Hier een fragment van het stamboek van mijn overgrootvader met zelfs nog de huywelijksacte van hem aan de rechter kant.
Here is an excerpt from my great-grandfather's studbook with even the weekly act by him on the right.
TWEE BELGISCHE RASHONDEN ZATEN IN DE TREIN NAAR GRONINGEN EN GINGEN MEEDOEN AAN EEN WEDSTRIJD
TWO BELGIAN BREED DOGS WERE WITH ME IN THE TRAIN AND WENT IN A COMPETITION IN GRONINGEN
Ode voor René Ode in het Hof van Ootje voor de oude bus van René in het kleine dorpje Den Andel.
Op een zeer bijzondere plaats in Nederland. René kende veel bijzondere mensen waaronder mijn voormalig docent/ collega kunstenaar Willen de Ridder, die misschien meer bekend staat als "De verhalenverteller” Maar in de Hippie jaren was hij samen met de bekende televisieman Wim T. Schippers (Denk aan Barend Servet, Van Oekel, de Nederlandse stem van Kermit de kikker of Ernie) belangrijke Fluxuskunstenaars van Nederland.
De HI-WI drawing "René Ode" maakt voor mij een zeer bijzonder verhaal open. Een terugkeer naar mijn verleden en de zoektocht van eigenlijk iedereen naar werkelijke liefde.
Door het plotselinge bezoek van Gerda, een vroegere vriendin van René, met wie ik dus uiteindelijk een kopje koffie ben gaan drinken, het optreden van Piet en kameelhond, ietsje later en dan vanuit Middelburg
Due to the sudden visit of Gerda, a former girlfriend of René, with whom I eventually went to drink a cup of coffee, the performance of Piet and camel dog, a little later and then from Middelburg
Ode for René Ode in the Hof van Ootje for the old bus of Uncle René in the small village of Den Andel.
At a very special place in the Netherlands. René knew a lot of special people including my former teacher / colleague artist Willen de Ridder, who is perhaps more known as "The storyteller" But in the Hippie years he was together with the famous television man Wim T. Schippers (Think of Barend Servet, Van Oekel , the Dutch voice of Kermit the frog or Ernie) important Fluxus artists of the Netherlands.
The HI-WI drawing "René Ode" opens a very special story for me. A return to my past and the search of everyone for real love.
WIE IN DE BOSSEN DWAALT WORDT STRONK EN LOVER
DE HERTEN STAPPEN DWARS DOOR HEM
WIE IN KLANKEN ZICH DOMPELT WORDT MUZIEK
HIJ ZET ZICH UIT IN GOLVINGEN
WIE IN DE LIEFDE DUIKT WORDT LIEFDE
NOOIT MEER KOMT HIJ BOVEN
WHO WALKS IN THE FORESTS WILL BE STUNK AND LOVER
DEEP STEPS CROSS HIM
WHO DIPPED INTO SOUNDS GETS MUSIC
HE EXPANDS IN GOLVINGS
WHO DIVES IN LOVE WILL BE LOVE
NEVER DOES HE COME ABOVE
DE 4 INZICHTEN
Het eerste inzicht:
WEES ONBERISPELIJK IN JE WOORDEN
bedenk eens hoe vaak je hebt geroddeld over degene van wie je oneens was....
Het tweede inzicht:
VAT NIETS PERSOONLIJK OP
als je er een gewoonte van maakt je niets persoonlijk aantrekken dan hoef je geen....
Het derde inzicht:
GA NIET UIT VAN VERONDERSTELLINGEN
Bijna alle drama en verdriet in je leven is veroorzaakt door uit te gaan van veronderstellingen en het persoonlijk opvatten van woorden en daden.
Omdat we iets niet begrijpen bedenken we iets. Iets wat het zou kunnen betekenen, en als de waarheid dan aan het licht komt, lijkt onze veronderstelling nergens op te slaan.
Daarom is het altijd beter om vragen te stellen dan om uit te gaan van veronderstellingen.
Het vierde inzicht:
DOE ALTIJD JE BEST
De eerste drie inzichten zullen alleen dan werken wanneer je altijd je best doet. Verwacht.....
THE 4 INSIGHTS
The first insight:
BE IMPECCABLE IN YOUR WORDS
consider how often you have gossiped about the person you disagreed with ....
The second insight:
DO NOT INCLUDE PERSONALLY
if you make it a habit you don't attract anything personally then you don't have to ....
The third insight:
DO NOT START OUT OF ASSUMPTIONS
Almost all of the drama and sorrow in your life is caused by assumptions and the personal interpretation of words and actions.
Because we don't understand something, we come up with something. Something it could mean, and when the truth comes to light, our assumption seems to make no sense.
That is why it is always better to ask questions than to start from assumptions.
The fourth insight:
ALWAYS DO YOUR BEST
The first three insights will only work if you always do your best. Expected .....
Something special is ofcourse my connection with Mexico since my visit in Groningen.
Daily I get now special quotes of the Don Miguel Ruiz famely.
See below:
Iets speciaals is natuurlijk mijn connectie met Mexico sinds mijn bezoek in Groningen.
Dagelijks krijg ik nu speciale citaten van de Don Miguel Ruiz famely.
Zie hieronder:
TONEELGROEP WINIVE
Toen ik ontdekte dat het een oude theaterbus was waar René in had gewoond, heb ik daar nog een paar foto's van willen maken en gekeken of de theatergroep nog bestond. Dit bleek het geval te zijn en stuurde een paar foto's naar hun toe en vroeg me gelijk af of ze nog weleens optraden. Hieronder dus onze correspondentie:
hartenkrant <stichtingbando@gmail.com> Bijlagen / 3 mrt. 2019 01:10 / aan h.roebertsen
Onlangs kwam ik een oude bus van jullie tegen in het kleine Groningse dorpje Den Andel. En dat was dus een bus waar mijn oom heel lang in had gewoond. Hij is een tijdje geleden gestorven en was eens wezen kijken om een ode voor Ode op te gaan nemen. Ik had nog nooit van jullie gehoord, maar vond dus jullie naam en vond het leuk om jullie even een paar foto's te sturen die ik op zaterdag 2 maart heb genomen. Ik wil trouwens wel eens wat van jullie zien. vriendelijke groet Hans de Groot
Een antwoord kreeg ik dus ook: Henk & Anna <h.roebertsen@ziggo.nl>Bijlagen 6 mrt. 2019 18:18
Geachte Hans de Groot, Wat leuk dat de jij foto’s hebt van die wagen. Dat is al heel lang geleden wij hebben zo rond 1981 in gebruik genomen. En hebben zo 5 jaar gebruikt daarna hebben we nog een oude brandweer auto gehad van de gemeente Sleen. Na dat deze weg ging hebben wij deze lege schaftwagen gekocht deze hebben wij nu zo ongeveer 25 jaar en gebruiken wij om onze coulliessen en materiaal in te vervoeren. Wij bestaan nu 77 jaar als toneel vereniging. En treden nu per seizoen plus minnus 10 keer door de regio (Drenthe). Wij spelen altijd een Drents blijspel van 3 bedrijven. Wij spelen elk seizoen 2 avonden voor ons zelf houd de website maar in de gaten. Maar we spelen 30 maart in de aol meul in Veenoord (Drenthe) kaarten kosten 6,00 euro pp.
Vriendelijke Groet, Toneelgroep WINIVE / h.roebertsen@ziggo.nl / 0591-551923
SCENIC GROUP WINIVE
When I discovered that it was an old theater bus that René had lived in, I wanted to take a few pictures of it and see if the theater group still existed. This turned out to be the case and sent a few photos to them and immediately wondered if they were ever performing. So below our correspondence:
hartenkrant <stichtingbando@gmail.com> Appendices / Mar 3 2019 01:10 / to h.roebertsen
I recently came across an old bus from you in the small Groningen village of Den Andel. And that was a bus my uncle had lived in for a long time. He died a while ago and had once been looking to record an ode to Ode. I had never heard of you before, so I found your name and I thought it would be nice to send you a few pictures that I took on Saturday 2 March. By the way, I want to see some of you. Kind regards Hans de Groot
So I also received an answer: Henk & Anna <h.roebertsen@ziggo.nl> Appendices Mar 6. 2019 18:18
Dear Hans de Groot, How nice that you have pictures of that car. That was a long time ago, so we started using it around 1981. And have used so 5 years after that we have had an old fire truck from the municipality of Sleen. After this road left, we bought this empty tow truck and now we have it for about 25 years and we use it to transport our coulliessen and material. We have now existed as a theater association for 77 years. And now they pass through the region (Drenthe) 10 times per season plus minus 10 times. We always play a Drenthe comedy from 3 companies. We play 2 evenings every season for ourselves, but keep an eye on the website. But we play March 30 in the aol meul in Veenoord (Drenthe) tickets cost 6.00 euros pp.
Kind regards, WINIVE theater group / h.roebertsen@ziggo.nl / 0591-551923Klik hier om een tekst te typen.
Deze 2 recente foto's kreeg ik toegestuurd door toneelgroep WINIVE
Toen ik ontdekte dat René eigenlijk in een theater bus had gewoond, bleek ik door iemand gesignaleerd te zijn. Erg verrast was ik om opeens 2 vrouwen voor mijn neus te zien staan. Het was namelijk zeker niet gemakkelijk geweest om op de plaats te komen. Maar het was dus iemand die een alternatieve weg had geweten. En dat was een weg die toevallig dwars door een grote boom heen liep. Het was ook iemand die dus vanaf het begin In Den Andel had gewoond, met René bevriend was geweest en het voormalige vriendinnetje van een zekere Jeroen was geweest. Zij woonde in het huis naast het Hof van Ootje en zij stond dus plotseling samen met een vriendin (haar huisgenoot) voor mijn neus, om mij te vragen wie ik was. Zij heette Gerda en kende René dus al voordat ze naar Den Andel waren vertrokken. Ze kwam ook uit de provincie Utrecht en was ook weleens bij René en Yvonne thuis geweest, ook al was dat heel erg lang geleden. Toen ze vernam wie ik was, nodigde ze me graag uit om een kopje koffie bij haar te komen drinken en dat heb ik toen gedaan. We hebben een leuk gesprek met elkaar gehad en spraken natuurlijk veel over René. Na ons gesprek gaf ze me aan dat ze het erg leuk had gevonden en dat het net was geweest alsof ze weer met een stukje van René had gesproken.
When I discovered that René had actually lived in a theater bus, I turned out to have been spotted by someone. I was very surprised to suddenly see 2 women standing in front of me. It had certainly not been easy to get to the place. But it was someone who had known an alternative route. And that was a road that happened to run right through a big tree. It was also someone who had lived in Den Andel from the start, had been friends with René and had been a former girlfriend of a certain Jeroen. She lived in the house next to Hof van Ootje and so suddenly she was standing in front of my nose with a friend (her roommate), asking me who I was. Her name was Gerda, so she knew René before they left for Den Andel. She also came from the province of Utrecht and had also been to René and Yvonne's house, even though it was a very long time ago. When she learned who I was, she gladly invited me to come and drink a cup of coffee with her, and I did that then. We had a nice conversation with each other and of course talked a lot about René. After our conversation, she told me that she had enjoyed it very much and that it was as if she had spoken to René again.
Nog iets meer over mijn oom René
Nadat ik in 2003 de hartenkrant had uitgegeven (zie http://hartenkrant.jouwweb.nl ) en op bezoek ging naar mijn oom René in Den Andel, had ik een hartverwarmend gesprek met mijn oom René. Hij leende me 2 bijzondere boeken uit en vertelde me dat mijn vriend/collega Willem de Ridder (www.willemderidder.com ) ook een zeer waardevol contact was. De boeken die hij me gaf was een boekje over liefde van een Mexicaanse Sjamaan en een boek van Eckhart Tolle. Een naam die mij later nog door meerdere mensen nog kon worden aangehaald. Hij bleek voor velen een belangrijke goeroe. Ook kocht ik op aanraden van mijn toenmalige advocate nog eens een iets recenter boek van hem. Het waren dus 2 boeken die René zelf ter hand had willen nemen in een zeer lastige periode in zijn leven. Eigenlijk vatte ik mij oom René ook op als een soort van sjamaan. In mijn laatste bezoek had hij me zelfs verteld dat hij bij zichzelf een vorm van kanker had kunnen genezen. In mijn laatste bezoek in het hof van Ootje (Maart 2019) vond ik nog het vermoedelijke Chinese boek waar deze wijsheid in beschreven staat.
A little more about my uncle René
After I published the hearts newspaper in 2003 (see http://hartenkrant.jouwweb.nl ) and went to visit my uncle René in Den Andel, I had a heart-warming conversation with my uncle René. He lent me 2 special books and told me that my friend / colleague Willem de Ridder (www.willemderidder.com ) was also a very valuable contact. The books he gave me was a book about love from a Mexican Shaman and a book from Eckhart Tolle. A name that could later be quoted by several people.
He turned out to be an important guru for many. On the advice of my lawyer at that time, I also bought a slightly more recent book from him. So it were 2 books that could help René by his own situation of a very difficult period in his life. In fact, I also understood Uncle René as a sort of shaman. In my last visit he had even told me that he could have cured a cancer in himself. In my last visit to the hof van Ootje (March 2019) I still found the supposed Chinese book in which this wisdom is described
Tevens dacht ik nog het al eerder door Oase beschreven handzeisje te hebben gevonden, maar dit bleek volgens de gevonden omschrijving een hakmes van René te zijn geweest. Zondermeer was dit een bruikbaar beeld van een symbolisch gereedschap geweest dat mij zeker te pas was gekomen om tot de wildernis in mijn eigen verleden door te kunnen dringen.
I also thought that I had found the hand-drawn girl previously described by Oase, but this turned out to have been a cleaver from René according to the description found. Without a doubt this had been a useful image of a symbolic tool that had certainly come in handy for me to penetrate into the wilderness in my own past.
Evenals de kurkentrekker als een symbolisch beeld voor mij bestaat om verstopte kanalen van verstopte wc's of lekkende kraantjes te ontstoppen, te ontkurken of te ontmantelen in frauduleuze praktijken die mij omringen van deze huidige samenleving waarin de meest gewiekste praktijken in de wereld van vreemde keiharde games zich voordoen en die wij met het grootste gemak aan onze kinderen toe willen vertrouwen, want dan zijn ze in ieder geval tevreden gesteld en even rustig, zonder direct waarneembare hyperbeelden, die we dan gewoon even eenvoudig af willen wenden door gewoon even een andere kant uit te kijken met de geruststellende gedachte dat alle kinderen zo tegenwoordig toch wel zo zullen zijn. Of heb ik het soms verkeerd?
Bestaat satan niet en is dat alleen maar voor mensen die zichzelf voor de gek willen houden.
En men denkt dan meten is weten en het gevoel kan je lekker toch nooit meten in de allerfijnste precisie. Of bestaan er soms ook nog andere vormen van communicatie die veel en veel meer kunnen uitdrukken dan slechts woordelijk een eenvoudige conclusie? Het boek dat ik van Eckhart Tolle zelf kocht was:"Een nieuwe aarde" –
BOEKRECENSIE: Eckhart Tolle, een van de meest prominente sprekers wereldwijd heeft op het gebied van spiritualiteit een bestseller geschreven. Het toppunt van bewustzijn is beschreven in zijn boek “Een nieuwe aarde”. Een geweldige inspiratiebron voor alle ondernemers.
Like the corkscrew as a symbolic image for me of unclogging, uncorking, or dismantling clogged canals of clogged toilets or leaking taps in fraudulent practices that surround me of this current society in which the most crafty practices in the world of weird rock-hard games occur which we want to entrust to our children with the greatest of ease, because then they are at least satisfied and just as calm, without directly observable hyper images, which we then simply want to turn away just by simply moving in a different direction.
looking at the reassuring thought that all children will be like that nowadays.
Or maybe am I sometimes wrong?
Satan does not exist and is only for people who want to fool themselves.
And people think that measuring is knowing and you can never measure the feeling in the finest precision. Or are there other forms of communication that can express much and much more than just a simple conclusion?
The book that I bought from Eckhart Tolle was:
"A new earth" –
BOOK REVIEW: Eckhart Tolle, one of the most prominent speakers worldwide, has written a bestseller in the field of spirituality. The pinnacle of consciousness is described in his book "A New Earth." A great source of inspiration for all entrepreneurs
Thuis gekomen laat ik verschillende mensen kennis maken met deze pagina, waaronder mijn Iranese kunstenaarsvrienden die ik eind 2018 het AC in Rijswijk heb mogen leren kennen. Ik introduceerde bij deze hele Iranese de methode van HI-WI drawing. Dit leidde uiteindelijk tot een samenwerkingsverband tussen HI-WI drawing de kunst van Maryam, die voor mij zeer bijzonder werk maakt. Hier onder het eerste werk dat geinispireerd was op mijn verhaal van Rene.
Back home in Rijswijk, I introduced several people to the web page, including of course my Iranian artist friends who I got to know at the AC in Rijswijk at the end of 2018. I introduced the method of HI-WI drawing to this entire Iranian family. This eventually led to a collaboration between HI-WI drawing and the art of Maryam. I think her art is very special. Here below the first work that was inspired by my story of René.
Maak jouw eigen website met JouwWeb